Verona

duminică, 4 ianuarie 2009

Italia. Cel mai frumos oras, cel care m-a impresionat cel mai mult este Verona. Italia este plina de cultura si de orase frumoase, de istorie incarcate. Roma e grandioasa, Florenta e impunatoare, Milano e un amalgam de cultura si tehnica, Venetia e unica, Torino e superb si as putea enumera asa pana maine, insa Verona mi-a ramas in suflet.
Verona este un oraş din regiunea Veneto şi este a doua zonă, luând în considerare populaţia, din regiune şi din zona Triveneto, populaţia sa înregistrând în 2008 un număr de 265.245 locuitori. Aria metropolitană veroneză este de 1070,9 km2 şi numără o populaţie de circa 500.000 de locuitori.

Verona e vizitată în fiecare an de peste 100 milioane turişti, mulţi dintre ei străini, pentru bogăţia sa artistică şi diversele manifestări anuale, cum ar fi stagiunea lirică areniană.

Oraşul datoreaza importanţa sa socio-economică, poziţiei sale geografice şi dispunerii hidrografice. Între monumentele cele mai cunoscute din oraş se numară Arena şi casa Julietei.


Verona este situată la 59 m peste nivelul mării la poalale dealului San Pietro, apendicele meridional al munţilor Lessini, astfel încât oraşul răsare de-a lungul râului Adige, în punctul în care acesta intră în câmpia Panoniei, şi formează o oază caracteristică de-a lungul a 30 km la est de lacul Garda.

În timpurile vechi, oraşul a fost punct nodal pentru orice tip de transport terestru şi acvatic a Italiei nord-orientale. În timpul romanilor, era punctul de întâlnire a celor patru străzi mari (strada Gallica, strada Claudia Augusta, strada Vicum Vironensium şi strada Postumia).














Evir11, Verona, sept. 2007














Intrarea la Julieta...








Evir11, Verona,sept.2007






















Adige(raul ce traverseaza orasul) se observa azi la Verona în interiorul zidurilor care sunt stăvilite după teribila aluviune din 1882, pentru a proteja oraşul de alte revărsări. Acesta azi se limitează la a traversa oraşul în albia sa, dar până în timpuri relativ recente, Verona era un oraş legat perticular cu râul prin numeroasele căi comerciale şi industriale care dezvoltau considerabile feluri de mâncare. Adige era o cale de comunicare de prima importanţă, navigabil până la Trento. A fost utilizat încă din antichitate pentru transportul de mărfuri şi prin urmare parcursul său servea la debarcări.

Evir11, Verona,sept.2007

Un timp, Verona şi târgurile care se expuneau aproape de râu aveau o economie legată de prezenţa apei: de-a lungul malurilor sale se lucrau blocuri de marmura care erau transportate de-a lungul apei în şantiere navale, unde se prelucrau pentru industria şi activitatea artizanală.

Verona e un artizanat....plin de dragoste!

Verona e o ...Julieta...

3 Comments:

Dolan said...

Frumos :)
Trebuie sa te faci ambasadorul Veronei.

Floarea bunica said...

Ai inceput sa scrii si sa gandesti rotund.Frumos atat textual cat si imaginativ,cam multe poze personale.Cred ca trebuiau mai multe cu Verona,alaturi de descrierea respectiva ca omul sa si vada despre ce e vorba.Unde ai gasit comparatia,,dealul San Piedro apendicele meridional,, ca e tare urata,gandindu-te la Verona.Da-i mai departe ca faci progrese.Multa inspiratie

Evir11... said...

multam mult soacra-mea