Povestea whisky-ului...

sâmbătă, 13 decembrie 2008


Ne aflam in a doua jumatate a secolului XVIII. Vremuri grele, bantuite de revolutii si rascoale, criza economica mondiala, recesiuni intr-o gramada de tari...Apar curente si miscari culturale noi, insa nu tin de mancare. Dezvoltarea economica si productia scad.
Unica fabrica puternica de whisky, The Old Distillery, incepe sa scartaie.Merge tot mai rau.Pleaca oameni in somaj, altii incearca alte domenii. Sunt insa angajati de seama, in posturi cu responsabilitati, care se hotarasc sa-si inceapa propia afacere. Asa apar o seama de marci noi de whisky. Cu ceva bani stransi si un imprumut de la un unchi Jack Daniel, seful de la linia de productie, isi deschide propria fabrica in Tennesse: Jack Daniel`s. Seful de la desfacere, Jim Beam, creaza whisky-ul care-i poarta numele. Omul cu aprovizionarea, Johnny Walker isi face si el propria afacere cu un credit pe termen lung, o fabricuta dotata la cele mai noi standarde care produce whisky-ul Johnny Walker. Directorul de vanzari se retrage in tara de origine ,Scotia, si produce celebrul Ballantine`s. De asemenea, managerul general, scotian si el, William Grant se intoarce in tara kilt-urilor si incepe sa produca cel mai celebru whisky scotian, Glenfiddich. Actionarul majoritar, dl. Chivas, om de vita nobila isi face propria retea, Chivas Regal. Glen Moray, scotian de asemenea, incepe sa produca whisky-ul cu acelasi nume. Irlandezii creeaza si ei whisky-ul lor fiecare in parte independenti fiind:Jameson, Redbreast, Greenspot, Tullamore Dew`, Midleton...
Colac peste pupaza, toti cei enumerati mai sus si multi altii se unesc in breasla lor, incep sa studieze noi tehnologii, creeaza scoli speciale in domeniu si ajung sa produca celebrul Teacher`s.
Astfel din puternica The Old Distillery nu a mai ramas cine stie ce. O duc rau baietii si in ziua de azi, nu se mai ridica la ceea ce a fost odata. Le merge asa rau incat marca lor se vinde numai in reteaua magazinelor Plus langa celebrul coniac Unirea.



Prietenilor mei,

CCG, Frize si Mugur....

2 Comments:

Dolan said...

Jack Daniel`s, asta nu e ala de ii zicem noi John? :)) Da, in jurul a ceea ce produc, apar povestile... uite asa avem si noi ce scrie pe blog :D sub aroma whisky-ului...

Anonim said...

pana la urma l-ai scris