duminică, 23 noiembrie 2008
Tot suntem in campanie electorala si vin alegerile parlamentare, 30.11.2008. De aceea m-am gandit sa scriu ceva despre politica, care trebuie definita mai intai in raport cu economicul si cu socialul, inainte de a fi confruntata cu eticul, care vine vorba, la noi la romani, lasa de dorit.
Sfera economico-sociala se bazeaza pe lupta organizata impotriva naturii, organizarea metodica a muncii, rationalizarea raporturilor de productie, circulatia marfurilor si consum.Astfel economicul ne apare ca un mecanism al trebuintelor.Planul economico-social este o abstractie-intr-un sens-in masura in care viata economica a unei natiuni este incorporata politicii prin deciziile luate de catre state prin reprezentantii sai. Aceasta intersectie intre politic si economic caracterizeaza ordinea econimico-sociala a unei natiunii.Aici se creeaza diferenta intre paturile sociale, diferenta impusa de caracteristicile sociale ale oamenilor si cutumele si moravurile omului politic sau a politicii in sine.
Ceea ce se intampla la noi-Romania- este ceea ce s-a intamplat si in alte state care acum stau bine sa zicem asa, dar la noi dureaza cam mult. Omul politic roman este in primul rand omul de afaceri, apoi om politic, apoi social si daca mai e loc actiunile sale pot fi chiar etice. Dar de cele mai multe ori nu mai e loc. Asfel la noi se fac intai afaceri si dupa politica, chiar daca decizia politica vine prima in slujba deciziei economice ca altfel nu se pot face manevre.
Politicienii nostri fac o confuzie catastrofala intre liberalismul economic si liberalismul politic. Acesta din urma nu are nimic de-a face cu schimbul, care caracterizeaza economicul. Se trece dintr-o baricada intr-alta fara nici o jena, azi sunt democrat-social, maine sunt liberal...s.a.m.d.
In acest fel, eticul,care nu suporta schimbul, nu-si mai are loc.Eticul spune ori e alba,ori e neagra.In politica romana s-au facut atatea transferuri de la un partid la altul, ca situatia e gri.Si atunci economia e gri, socialul e gri. Si eticul nu mai e. Asta e PROBLEMA, cum recuperam eticul? Sau mai avem vreo sansa sa-l recuperam?
3 Comments:
No ce ai patit de te-ai suparat atat de tare pe politicieni? :)
Unde ai auzit tu de morala'n randul politicienilor? Cred ca este primul criteriu de baza ca sa intri in aceasta "lume buna", sa uiti de morala.
Pentru mine politica se rezuma doar la interesele personale a fiecarui politician. Ai ajuns sus, afacerile merg infloritor. Iti poate functiona ok o afacere si daca nu esti om politic, dar cand ai ajuns in functie, e gata, esti acolo, altfel se construiesc afacerile.
Pentru mine raman toti niste trompalai.
Morala in politica?! pfff
Pai sa astept 3 zile pentru un comentariu ?!?
Ma las... :P
ai dreptate, nu am spus lucruri noi...conteaza modul in care am spus-o...
Post a Comment