Politic, economic, social...si in final etic

duminică, 23 noiembrie 2008

Tot suntem in campanie electorala si vin alegerile parlamentare, 30.11.2008. De aceea m-am gandit sa scriu ceva despre politica, care trebuie definita mai intai in raport cu economicul si cu socialul, inainte de a fi confruntata cu eticul, care vine vorba, la noi la romani, lasa de dorit.
Sfera economico-sociala se bazeaza pe lupta organizata impotriva naturii, organizarea metodica a muncii, rationalizarea raporturilor de productie, circulatia marfurilor si consum.Astfel economicul ne apare ca un mecanism al trebuintelor.Planul economico-social este o abstractie-intr-un sens-in masura in care viata economica a unei natiuni este incorporata politicii prin deciziile luate de catre state prin reprezentantii sai. Aceasta intersectie intre politic si economic caracterizeaza ordinea econimico-sociala a unei natiunii.Aici se creeaza diferenta intre paturile sociale, diferenta impusa de caracteristicile sociale ale oamenilor si cutumele si moravurile omului politic sau a politicii in sine.
Ceea ce se intampla la noi-Romania- este ceea ce s-a intamplat si in alte state care acum stau bine sa zicem asa, dar la noi dureaza cam mult. Omul politic roman este in primul rand omul de afaceri, apoi om politic, apoi social si daca mai e loc actiunile sale pot fi chiar etice. Dar de cele mai multe ori nu mai e loc. Asfel la noi se fac intai afaceri si dupa politica, chiar daca decizia politica vine prima in slujba deciziei economice ca altfel nu se pot face manevre.
Politicienii nostri fac o confuzie catastrofala intre liberalismul economic si liberalismul politic. Acesta din urma nu are nimic de-a face cu schimbul, care caracterizeaza economicul. Se trece dintr-o baricada intr-alta fara nici o jena, azi sunt democrat-social, maine sunt liberal...s.a.m.d.
In acest fel, eticul,care nu suporta schimbul, nu-si mai are loc.Eticul spune ori e alba,ori e neagra.In politica romana s-au facut atatea transferuri de la un partid la altul, ca situatia e gri.Si atunci economia e gri, socialul e gri. Si eticul nu mai e. Asta e PROBLEMA, cum recuperam eticul? Sau mai avem vreo sansa sa-l recuperam?

Sezon incheiat in F1

duminică, 2 noiembrie 2008

Astazi s-a incheiat sezonul in Formula 1. Ultima cursa la Interlagos, in Brazilia, casa lui Massa, Barichello si Piquet Jr. Tocmai Massa se afla in lupta pentru titlu contra lui Hamilton, cel care acum un an,pierdea titlul in ultima cursa in favoarea lui Raikonen,colegul lui Massa.Dupa un inceput nebun, pe ploaie, cursa s-a linistit, ploaia s-a oprit, Massa pe primul loc, Hamilton pe patru ,suficient cat sa castige campionatul.Finalul cursei aduce din nou o degringolada totala odata cu revenirea ploii.Massa primul, Hamilton al cincelea se vede depasit in penultimul tur de Vettel, revelatia anului in F1. Locul 6 insemna pierderea campionatului in favoarea lui Massa. In ultimul tur Hamilton, cu o stapanire de sine incredibila, reuseste sa-l depaseasca pe Glock si termina pe 5 castigand campionatul. Pentru un minut Massa a fost campion mondial.
Massa nu a reusit mai mult, si-a facut treaba pana la capat, dar nu a castigat decat o batalie, nu razboiul.Cand era Schumacher la Ferrari, Massa l-a ajutat sa castige, era pilotul numarul 2.Anul trecut l-a ajutat pe Raikonen sa devina campion mondial, fiind numarul 2 din nou. A executat mereu ordinele de echipa, muncind mereu pentru ca altii sa castige, lasandu-se tot timpul pe locul 2. Anul acesta cei de la Ferrari i-au dat o sansa, Raikonen l-a lasat in fata in China, dar tot nu a reusit sa devina campion.


Sunt oameni sortiti sa iasa mereu pe locul 2. Oameni buni, muncitori fideli cu mare potential,dar care nu castiga.Pur si simplu nu reusesc sa duca victoria pana la capat.Massa este unul dintre ei,este dovada ca cei buni sunt mereu pe locul 2.